Tradycje winiarskie Dalmacji sięgają czasów starożytnych.
Szlachetne szczepy winorośli na dalmackich wyspach uprawiane są
od V wieku p.n.e.! Mimo burzliwej historii - okresu panowania Greków, Rzymian, późniejszemu napływowi Chorwatów - wina zachowały swój pierwotny, unikalny charakter.
Szczepy winorośli z tego regionu dały też początek wielu winnicom w Kalifornii, Australii, Chile i Nowej Zelandii.
Na Korčuli, półwyspie Peljšac, Hvarze uprawiane są endemiczne szczepy winorośli - Plavac Mali , Dingač, Pošip, Grk.
W czasie naszych rejsów każdego dnia odwiedzamy winnice, próbujemy win podczas kameralnych degustacji, rozmawiamy z winiarzami, smakujemy lokalnych potraw.
Posiłki na jachcie przygotowujemy ze świeżych lokalnych produktów, a na kolacje wybieramy się do najlepszych, sprawdzonych przez nas restauracji.
Między wyspami i portami przemieszczamy się jachtem żaglowym.
Nasze jachty to świetnie wyposażone jednostki, nowe lub co najwyżej 4-5 letnie. Dbamy o wygodę naszych gości, dlatego każdy z nich ma miejsce w dwuosobowej kabinie (nikt z uczestników nie musi spać w salonie, jak to często jest praktykowane na innego rodzaju rejsach).
Aby wziąć udział w rejsie nie jest konieczne doświadczenie ani uprawnienia żeglarskie – nad bezpieczeństwem uczestników czuwa doświadczony skipper.
Uczestnicy zainteresowani poszerzaniem wiedzy i umiejętności żeglarskich będą mogli zapoznać się ze specyfiką rejsów morskich, manewrowaniem jachtem morskim pod żaglami i na silniku, locją, nawigacją, pracą na mapie morskiej, obsługą urządzeń jachtowych.
Na rejsie towarzyszy nam certyfikowany sommelier, przeprowadzimy komentowane degustacje i zajęci z wine pairingu.
Poczytaj też o naszych rejsach kulinarnych w Magazynie Kuchnia.
Termin |
Trasa | Jacht | Cena |
22.05 - 29.05.2020 |
Trogir - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Trogir |
Premium |
2 300 zł |
Na życzenie, dla grup min. 6 osobowych możemy zorganizować rejs w dowolnym terminie.
Cena zawiera: -
miejsce na jachcie w kabinie dwuosobowej,
-opiekę doświadczonego skippera,
– doradztwo certyfikowanego sommeliera,
– certyfikowane szkolenie winiarskie,
– podatek turystyczny,
– transit log i sprzątanie
- wodę, pościel.
Cena nie zawiera: składki burtowej (ok. 250 €/os. na wyżywienie, dobre wino, opłaty portowe, paliwo) ; zwrotnej kaucji 200 €/os lub 35€ kaucji i 50 € opłaty bezzwrotnej; obowiązkowego ubezpieczenia KL i NNW (ok. 35zł/os), kolacji w restauracjach, uczestnictwa w degustacjach (od 3€ do 15€/os za jedną degustację)
Dojazd własnymi samochodami (pomagamy koordynować wolne miejsca w samochodach uczestników rejsu). Do Chorwacji można dotrzeć również samolotem (do Zadaru, Splitu lub Dubrovnika) lub autokarem (koszt około 450zł w dwie strony).
Zwiedzanie i czas wolny uczestnicy organizują we własnym zakresie.
Minimalna liczba uczestników to 5 osób. Skipper jest zwolniony z wpłat do składki burtowej. Trasa rejsu zależy od warunków pogodowych, sprawności załogi i decyzji skippera.