Na życzenie, dla grup min. 6 osobowych możemy zorganizować rejs w dowolnym terminie.
Cena zawiera: miejsce na jachcie kategorii Premium w kabinie dwuosobowej, opiekę doświadczonego skippera, wodę, pościel.
Cena nie zawiera: składki burtowej (ok. 250 €/os. na wyżywienie, dobre wino, opłaty portowe, paliwo, podatek turystyczny, sprzątanie końcowe); zwrotnej kaucji 400 €/os lub 50€ kaucji i 50 € opłaty bezzwrotnej; obowiązkowego ubezpieczenia KL i NNW (ok. 35zł/os), kolacji w restauracjach, uczestnictwa w degustacjach (od 3€ do 15€/os za jedną degustację)
Dojazd własnymi samochodami lub autokarem (cena przejazdu to 444 zł w dwie strony). Możliwy jest również przelot samolotem.
Minimalna liczba uczestników to 5 osób. Skipper jest zwolniony z wpłat do składki burtowej. Trasa rejsu zależy od warunków pogodowych, sprawności załogi i decyzji skippera.
Termin |
Trasa | Jacht | Cena |
23 - 30.07 |
Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split |
Premium |
3 800 zł |
17.09 - 24.09 |
Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split |
Premium |
3 200 zł |
Termin |
Trasa | Jacht | Cena |
02.07 - 09.07 |
Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split |
Premium |
2 050 zł |
10.09 - 17.09 |
Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split |
Premium |
1 950 zł |
Kliknij dwukrotnie, żeby edytować pole tekstowe
Termin |
Trasa / typ rejsu |
Jacht |
Cena |
27.05 - 03.06 |
Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split |
Katamaran |
3900 zł |
19.08 - 26.08 |
Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split
|
Premium |
4700 zł |
23.09 - 30.09 |
Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split
|
Katamaran |
3800 zł |
Termin |
Trasa | Jacht | Cena |
23.07 - 30.07.2022 |
Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split |
Premium |
3 800 zł |
17.09 - 24.09.2022 |
Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split |
Premium |
3 200 zł |
Na życzenie, dla grup min. 6 osobowych możemy zorganizować rejs w dowolnym terminie.
Cena zawiera: miejsce na jachcie kategorii Premium w kabinie dwuosobowej, opiekę doświadczonego skippera, wodę, pościel.
Cena nie zawiera: składki burtowej (ok. 250 €/os. na wyżywienie, dobre wino, opłaty portowe, paliwo, podatek turystyczny, sprzątanie końcowe); zwrotnej kaucji 400 €/os lub 50€ kaucji i 50 € opłaty bezzwrotnej; obowiązkowego ubezpieczenia KL i NNW (ok. 35zł/os), kolacji w restauracjach, uczestnictwa w degustacjach (od 3€ do 15€/os za jedną degustację)
Dojazd własnymi samochodami lub autokarem (cena przejazdu to 444 zł w dwie strony). Możliwy jest również przelot samolotem.
Minimalna liczba uczestników to 5 osób. Skipper jest zwolniony z wpłat do składki burtowej. Trasa rejsu zależy od warunków pogodowych, sprawności załogi i decyzji skippera.
Tradycje winiarskie Dalmacji, sięgają V wieku p.n.e. , a lokalne wina zachowały swój unikalny charakter do dzisiaj. Zabierzemy was w podróż przez krajobrazy, smaki i zapachy regionu, niedostępne dla zwykłych turystów. Plavac Mali , Dingač, Pošip, Grk to szczepy winorośli uprawianych od wieków na dalmackich wyspach a wytwarzane z nich wina nigdzie nie smakują tak wspaniale, jak w miejscach, z których pochodzą.
W trakcie tygodniowego rejsu odwiedzamy rodzinne winiarnie, konoby z najlepszym jedzeniem, zwiedzamy wyspy i nadmorskie miasteczka. Nie zabraknie też czasu na relaks w turkusowych wodach Adriatyku.
Płyniemy wygodnymi jachtami, z łazienkami z ciepłą wodą i w pełni wyposażoną kuchnią. Jacht prowadzi doświadczony skipper, dbający o bezpieczeństwo uczestników rejsu, więc doświadczenie żeglarskie nie jest niezbędne.
Plan rejsu
Sobota, Split, Marina ACI
około godziny 16.00 Zaokrętowanie, później zakupy zaopatrzenia na jacht, kolacja, zwiedzanie starej części Splitu i wpisanego na listę UNESCO Pałacu Dioklecjana.
Niedziela, Split - Zatoka Luka, wyspa Brač , 20 mil morskich
Po śniadaniu i krótkim przeszkoleniu, wyruszamy w stronę wschodniego krańca wyspy Brač. Naszym celem jest zaciszna zatoka Luka. Dzisiejszy dystans nie jest długi, więc po zacumowaniu do boi będzie sporo czasu na kąpiel, nurkowanie (zbieranie muli!).
Na kolację wybierzemy się pontonem do konoby Pipo, która jest jedynym budynkiem w zatoce. Restaurację prowadzą bracia Jure, Ivica i Pipo Eterović. Wszystko co trafia na stoły w Pipo jest własnoręcznie uprawiane, hodowane, łowione i przygotowywane przez braci Eterović i ich rodziny. Specjalnością, oczywiście oprócz ryb, jest słynna bracka jagnięcina. Należące do Ivicy stado 150 owiec biega wolno po wyspie żywiąc się trawą i ziołami (szałwią, lawendą, rozmarynem).
Konoba serwuje własną oliwę i wino ze szczepów pošip, rukavac i plavac mali.
Poniedziałek, zat. Luka - Orebić, płw. Pelješac, 43 mile morskie
Zaplanowany na dziś odcinek trasy jest dość długi, dlatego wyruszymy wcześnie. Będziemy płynąć wzdłuż Riwiery Makarskiej, ominiemy wschodni cypel Hvaru, a następnie wpłyniemy między płw. Pelješac i wyspę Korčula.
Celem jest elegancka winnica Korta Katarina w Orebić. Właściciele oprowadzą nas po winnicy, opowiedzą o historii i procesie produkcji wina. Spróbujemy win Korta Katarina Rose, zdobywający medale Pošip i Plavac mali.
Wtorek, Orebić - Lumbarda, wyspa Korčula, 3 mile morskie
Dziś dzień odpoczynku, plażowania, zwiedzania i degustacji wina. Do przepłynięcia mamy tylko krótki odcinek cieśniny między półwyspem Pelješac a Korčulą. Popołudniu wybierzemy się na wycieczkę do winnicy Toreta na południowej stronie wyspy. To niewielka, 4 ha winnica prowadzona przez rodzinę Braničević. Braničeviciowie zajmują uprawą winorośli i produkcją wina od wielu pokoleń. Dzięki swojemu wyjątkowemu Pošipowi , Frano, obecny gospodarz okrzyknięty został najlepszym młodym chorwackim winiarzem.
Resztę popołudnia i wieczór poświęcimy na zwiedzanie miasta Korčula i kolację u naszych przyjaciół w gospodarstwie Zure.
To rodzinne przedsięwzięcie - Ivan (emerytowany prawnik) i Bartul łowią ryby; Ivan odpowiada również za warzywnik i hodowlę świń i produkcję pršutu; mama Bartula przygotowuje ryby i gotuje; Sylvia, żona Bartula pomaga w kuchni i jest kelnerką; za produkcję wina ostatnio odpowiada syn Bartula, który ukończył studia enologiczne na uniwersytecie w Splicie. Ich specjalnością jest białe wino z endemicznego szczepu grk, które najlepiej udaje się właśnie w Lumbardzie.
Środa, Lumbarda - Palmiżana, sv. Klement, 39 mil morskich
Dziś dłuższy odcinek. Naszym celem będzie najpiękniejsza marina w Chorwacji - Palmiżana na wyspie sv. Klement, nieopodal Hvaru.
Marina położna jest w ponadstuletnim ogrodzie botanicznym - kaktusy, agawy i inne egzotyczne rośliny sprowadzone na wyspę przez włoską rodzinę Meneghello tworzą niepowtarzalny, magiczny klimat.
Kolację zjemy w jednej z trzech doskonałych nadbrzeżnych restauracji na świeżym powietrzu.
Wieczór możemy spędzić spokojnie, na plaży popijając chłodny pošip .
Jeśli jednak załoga będzie w bardziej zabawowym nastroju to wybierzemy się szybką łodzią motorową do miasta Hvar. To miasto w sezonie nie zasypia :)
Czwartek, Palmiżana - Stari Grad, wyspa Hvar, 15 mil morskich
Celem będzie Stari Grad, położony po północnej stronie wyspy Hvar.
Zacumujemy przy ładnym, odnowionym nabrzeżu miejskim.
Do winnicy Carić położonej w miejscowości Vrboska dotrzemy wypożyczonymi rowerami (około 7km polną, szutrową drogą).
Rodzina Carić prowadzi uprawy szczepów plavac mali, bogdanjuša , kuč, maraština i pošip na około 5 hektarach w różnych miejscach wyspy Hvar. Do degustacji otrzymamy 4 wina oraz odpowiednie dla tych win lokalne sery.
Po powrocie do Starego Gradu kolację zjemy w konobie Kod Damira. Wśród wielu doskonałych dań znajdziemy m.in. pulpety z mięsa ośmiornicy.
Piątek, Stari Grad - Split, 23 mile morskie
Ostatni dzień na morzu. Pożeglujemy przez cieśninę Splitska Vrata, zatrzymamy się na kąpiel w jednej z zatok przy wyspie Brač.
Wieczorem dotrzemy do Splitu.
Sobota, Split, Marina ACI
Śniadanie zjemy jeszcze na jachcie. Około godziny 9 musimy zdać jacht.
Poczytaj też o naszych rejsach kulinarnych w Magazynie Kuchnia.